40 dkg fehér bab, 2 dl testes vörösbor, 2 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma,1 szál sárgarépa, olaj, só, bors, fél csokor petrezselyem, 1 babérlevél, 3 szem szegfűszeg.
A babot egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. Másnap friss vízben tesszük fel főni. Hozzáadjuk az egyik megtisztított hagymát, és beletesszük a szegfűszeget. Sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, a petrezselymet a szárával együtt főzzük bele. Főzés utána hozzáadjuk a lehámozott, karikára vágott sárgarépát.
Közben a másik kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és felöntjük a vörösborral. Összeforraljuk. A főzővízből kivesszük a fűszernövényeket, majd a babot a sárgarépával együtt leszűrjük és a bormártásba tesszük. Összepároljuk, frissen őrölt borssal meghintjük. Ötmagos kenyeret kínálunk hozzá.