20 dkg tarkabab, 1 db füstölt sertéscsülök, 1 szál sárgarépa, 1 szál gyökér, 1 fej vöröshagyma, 1 zeller, 2 dl tejföl, pirospaprika, só, bors, liszt, 2 evőkanál olaj, ecet, csipetke, 1 db krumpli, 1 db paradicsom, 1 db zöldpaprika.
Főzés előtti este a tarkababot a csülökkel együtt beáztatjuk. Így elősegítjük a puhulását, és a csülök se lesz sós. Másnap a csülköt, a csont mellett kettévágjuk és tiszta hideg vízbe tesszük, hozzáöntjük a babot is és felöntjük hideg vízzel úgy, hogy kétujjnyira befedje a húst, azután feltesszük főni. Mielőtt a zöldséget belefőznénk a levesbe, a csülköt vegyük ki, hagyjuk kihűlni, csontozzuk ki és daraboljuk fel, majd visszatesszük, és tovább főzzük. Közben megtisztítjuk a zöldséget (sárgarépát, fehérrépát, zellert), és belevágjuk a levesbe. Beleteszünk még egy kockára vágott krumplit, egy paradicsomot és egy felszeletelt zöldpaprikát, fűszerezzük. Lisztből és zsírból, valamint hagymából rántást készítünk, paprikával meghintjük, egy kevés hideg vízzel felengedjük, és a levesbe öntjük, újra felforraljuk. A végén az egészre tejfölt öntünk.