30 dkg fehér- vagy tarkab, babérlevél, 1 gerezd gerezd fokhagyma, 1 szál póréhagyma, 10-15 szem olívabogyó, 4 db kemény tojás, petrezselyem, olaj, borecet vagy citrom lé, só, bors.
Az előző este kiválogatott és beáztatott babot leöblítjük, enyhén sós hideg vízben, a babérlevéléi és a…
50 dkg tarkabab, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 50 dkg füstölt oldalas, liszt, zsír vagy olaj, só, ecet, cukor, babérlevél, 2 dl tejföl.
A szárazbabot válogassuk át, mossuk meg és áztassuk be. Legjobb előző este hideg vízben beáztatni. A víz ne legyen több 15 C foknál, mert a bab…
2 db kisebb feldarabolt csirke, 5 dkg zsír, liszt, vegyes zöldség, 2 dl tejföl, 2 db tojás, petrezselyem 10 dkg zöldborsó, bors, só, olaj.
A két csirke aprólékét kisebb darabokra végjük és besózzuk, a kockára vágott zöldséggel együtt kevés zsíron kissé megpirítjuk. Vízzel feleresztjük sózzuk,…
1 liter fehér bor, 5 tojássárgája, 15 dkg cukor, kis darab fahéj, citromhéj, 1 szegfűszeg, vanília.
A fehérbor egy részét 3 dl vízzel, cukorral és fűszerekkel felforraljuk. Egy edényben habverővel elhabarjuk a tojássárgáját a megmaradt borral, és a felforrt fűszeres bort, hozzáöntjük a…
30 dkg sertéshús, 1 kg kelkáposzta, zöldpaprika, paradicsom, 1 fej vöröshagyma, só, bors, fehér bor, zsír, 5 dl húsleves.
A húst felkockázzuk, zsíron pároljuk. Ha már félig puha, hozzáadjuk a laskára vágott kelt, zöldpaprikát, paradicsomot, a hagymát, sózzuk, borsozzuk majd feleresztjük…
1 kg harcsafilé, 5 dkg füstölt szalonna, olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, csípős pirospaprika, 2 db húsos zöldpaprika, 1 db paradicsom, fűszerkeverék, só.
A megmosott halfilét 2 centis kockákra vágjuk, kissé sózzuk. Az apró kockára vágott szalonnát zsírjára pirítjuk. A pörcöket kiszedjük, a zsírjához…
50 dkg krumpli,15 dkg szalonna,10 dkg juhtúró,1 tojás,1 evőkanál vaj, liszt, só.
A krumplit meghámozzuk és nyersen lereszeljük. Sózzuk, hozzákeverjük a lisztet, a tojást. Annyi vizet teszünk bele, hogy egy közepes keménységű tésztát kapjunk. Forró sós vízbe szaggatjuk. Akkor jó, amikor a…